camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlWinterbanden...

winterbandDe eerste sneeuwvlokken herinneren veel automobilisten aan winterbanden. Om optimaal weggedrag te behouden is het aan te bevelen, vroegtijdig de banden te wisselen. 's-Nachts lopen de temperaturen soms tot net onder vriespunt, wat voor zomerbanden vaak al te koud is. Van oktober tot april is het in principe winterbandentijd.

Het rubbermengsel van een gewone zomerband verliest onder 7°C veel van zijn goede eigenschappen, want het rubber wordt harder. Wie een winterband goed bekijkt, zal zien dat deze banden over veel profielgroeven (8 mm) beschikken die een betere waterafvoer garanderen. Ze laten ook de ingesloten lucht ontsnappen, zodat het rolgeluid van de band vermindert.

profielEr zijn twee soorten winterbanden: directionele en asymmetrische. De directionele hebben een loopvlak in de vorm van een pijl en zijn vooral geschikt voor kleine en middelgrote voertuigen, ruimtewagens en voor campers.
De asymmetrische winterband leent zich voor snelle en krachtige wagens van de hogere klasse.

De vernieuwde rubbersamenstelling van winterbanden heeft er ook toe bijgedragen dat de band minder slijtagegevoelig geworden is. Winterbanden zijn wel gevoelig voor slijtage op droog wegdek. Je kan ze dus best na de winter vervangen door zomerbanden.

Waarom winterbanden?

Een opsomming van voordelen die een winterband kan bieden:
  1. Alleen winterbanden bieden bij lage temperaturen de hoogste vorm van zekerheid.
  2. Winterbanden kunnen in tegenstelling tot zomerbanden niet ´bevriezen´. Dit garandeert zekere rijomstandigheden en een optimaal comfort.
  3. Moderne winterbanden zijn net zo geluidloos en comfortabel als zomerbanden.

Voldoen 2 winterbanden?

Het lijkt logisch en kostenbesparend om de aandrijfwielen met winterprofiel te voorzien en de vrij draaiende wielen op het zomerprofiel te laten staan, maar deze methode brengt risico´s met zich mee. Remweg wordt langer en bochtengedrag wordt instabiel. Volledige zekerheid is alleen gegarandeerd, wanneer er onder alle vier de wielen winterbanden gemonteerd worden.

Het opbergen van winterbanden

Band met velg: zet hem niet verticaal op de grond omwille van de vervorming van het karkas van de band. Hang hem op of berg hem horizontaal op.
Band zonder velg: stapel niet horizontaal, maar zet de banden verticaal naast elkaar.

Voor vragen omtrent winterbanden, of het rijden met de camper naar de wintersport in het algemeen kan je altijd terecht op ons forum: www.campercafe.nl


zie ook banden:
- sneeuwkettingen
- wielen op blokken

zie ook verkeer:
-
- aantal zitplaatsen
- CBR theorie-examen
- het nieuwe rijden
- motorrijtuigenbelasting
- nieuw kenteken
- Nightguide koplampen
- Oostenrijk
- op weg in Duitsland
- op weg in Frankrijk
- op weg in Spanje
- Op weg in Spanje
- reflectievest
- rijbewijs B of BE
- snelheidsbegrenzer
- verkeersborden
- verkeersweetjes

zie ook winter:
- eisen skibox / imperiaal
- koken & stoken op LPG
- rijden in de winter
- sneeuwkettingen
- stallen van de camper
- winterdag en kou

laatste wijziging: september 2004PowerSTAT.nl - Real statistics