camperleven.nl
aanbod van 154 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlVochtschade


Vochtschade is erger dan je denkt!

vochtschade bij een vier jaar oude camper Indien je een klein plekje in de camper ontdekt dat wel eens het gevolg zou kunnen zijn van vochtschade. Wacht dan niet te lang met ingrijpen. Zeer waarschijnlijk is het probleem op dat moment al veel groter dan je verwacht!

Veel gevallen van ernstige vochtproblemen zijn niet met het blote oog waar te nemen maar komen aan het licht na een goede vochtmeting »

Bij de aankoop van een gebruikte camper is het dan ook altijd aan te raden een vochtmeting te laten verrichten, ook bij jonge campers!
De vochtschade-foto’s op deze pagina zijn van een twee jaar oude (ex-verhuur) camper. De reparatie koste (in 2004) 6000 euro.


Relatieve luchtvochtigheid & koudebruggen.

vochtschade bij een vier jaar oude camperDe lucht om ons heen bevat water(damp) hetgeen waar het bij de relatieve vochtigheid om draait. Onder relatieve luchtvochtigheid (RV) wordt verstaan de hoeveelheid water(damp) die de lucht op dat moment bevat in verhouding (uitgedrukt in procenten) tot de hoeveelheid water die de lucht bij gelijke temperatuur maximaal zou kunnen bevatten (100%).

Zeker in de binnenruimte van de woonomgeving vochtschade bij een vier jaar oude camperontstaat er een sterke toename van deze hoeveelheid waterdamp in de lucht. Tijdens het koken, douchen en (af)wassen neemt relatieve vochtigheid toe. Zelfs tijdens het slapen, doordat een volwassen persoon tijdens het slapen gemiddeld één liter water verliest.

Hoe warmer de lucht is, des te meer water zich er in bevindt. Dus koude lucht kan minder water bevatten, dit is goed waar te nemen bij een koud raam, vochtschade bij een vier jaar oude camperwanneer warme lucht afkoelt treedt er condensatie op. De afgekoelde lucht geeft de vochtigheid af in de vorm van condens op het oppervlakte dat het snelst daalt, dus met de laagste oppervlaktetemperatuur.

De plaatsen die het meest gevoelig zijn voor de condensvorming zijn de zogenaamde “koudebruggen”. Dit is waar dak en wand in elkaar overgaan, waar wand en vloer/bodem in elkaar overgaan en waar de ramen gemonteerd zijn. Ook kan condensvorming voorkomen op plaatsen met weinig luchtbeweging, denk aan bijvoorbeeld de kasten.


Koude maanden

vochtschade bij een vier jaar oude camperGedurende de winter is de kans het grootst dat er in de camper vocht wordt aangetroffen. De relatieve luchtvochtigheid neemt dan af waarbij het overige vocht zich bij een slecht geventileerde ruimte (zeker t.o.v. de betere ventilatie gedurende de warmere perioden) zich afzetten.

In vergaande gevallen kan het zelfs leiden tot schimmelvorming.vochtschade bij een vier jaar oude camper Schimmels en hun uitscheidingsproducten kunnen stank- en gezondheidsklachten veroorzaken zoals een verstopte neus, droge keel, huidreacties en astma.

Door een vochtprobleem ontstaat er niet alleen een ongezonder leefklimaat, ook kan er schade aan de camper ontstaan.
Wanneer er geen maatregelen worden genomen om vocht en condensvorming op de koudebruggen en wanden te voorkomen, heeft het vocht het vrije spel en kan het zich o.m. tussen de wanden afzetten waardoor het isolatiemateriaal nat wordt. Hierdoor zal de schade toenemen en de isolatie afnemen.

Wateroverlast

Afgezien van ontstane vochtproblemen zoals voorgaand omschreven, zijn er ook nog oorzaken te bedenken die het directe gevolg kunnen zijn van wateroverlast. (hierbij hebben we het niet over een zodanige wateroverlast dat je varend met een rubberboot je dakluik open kan zetten).

De meest voor de handliggende oorzaken van uiteindelijke vochtschade zijn jui¬st die dingen die niet direct worden bemerkt. (Anders was er immers al eerder actie ondernomen.) Enkele voorbeelden hiervan zijn:
 • Verwaarloosde afdichtingen bij de aansluitingen van zijwanden, dak en vloer.

 • Uitgedroogde / porreuze raam- en luikafdichtingen.

 • Uitgedroogde / porreuze afdichtingen van dakdoorvoeren.

 • Erosie van plaatmateriaal (aluminium daken)

 • Verwaarloosde (aanrijding)schade.

 • Lekke waterslangen.

 • Lekke douchecabine.


 • vochtschade bij een vier jaar oude camper


  Ventilatie, ventileren en nog eens luchten

  Koudebruggen hebben geen isolerend vermogen, voorkom condens! Grotere hoeveelheden condens, die bijvoorbeeld ontstaan door koken of douchen, moeten zo snel mogelijk via geopende ramen, deuren en dakluiken worden verwijderd.
  Lucht en verwarm de camper in de koude wintermaanden voldoende en indien mogelijk continu. De temperatuur in de camper mag niet te laag mag zijn, Als je camper een tijdje niet gebruikt, zet dan de kussens omhoog, los van de wand en open de wc- en kastdeuren. Het is ook belangrijk dat de luchtcirculatie in stand blijft en open de kleppen van de ringverwarming etc..

  Meer tips over het stallen van een camper»


  zie ook onderhoud:
  -
  - Check je Fiat Ducato Chassis
  - Check online voertuiggegevens
  - fabrieksgarantie
  - kemdirect shampoo
  - revisie VW T2 motor
  - shampoo
  - stallen van de camper
  - vocht en vochtmeting
    

  laatste wijziging: september 2005  PowerSTAT.nl - Real statistics