camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlWatt, hoeveel vermogen...

James Watt was een Schot die de bestaande stoom-machines zodanig wist te verbeteren dat ze rendabel genoeg werden om energie mee op te wekken.
In 1785 werd hij gekozen tot lid van de Royal Society. Ter eerbetoon aan zijn werk, werd de energie eenheid naar hem vernoemd. Zijn achternaam dus.

Maar Watt is dat nou? Op bijvoorbeeld elke lamp staat dit. Watt is het vermogen van de lamp. Het is het gebruik van stroom bij een bepaalde spanning.

Deze basisregel is ook handig te weten, wanneer de camper wordt verbonden met een elektriciteitspaal op de camping, want ook dan krijg je te maken met Watt.

Op de zekering van de elektriciteitspaal staat bijvoorbeeld 4 Ampère (A). Dit wil zeggen, dat in dit geval de zekering de spanning uitschakelt wanneer er meer dan 4 Ampère stroom doorheen gaat.
Op alle apparatuur met een 230 Volts stekker, staat op de onderzijde vermeld hoeveel vermogen ze verbruiken. Als voorbeeld kunnen we een koffiezetapparaat nemen. Hierop staan aan de onderkant bijvoorbeeld: 1000 Watt.

Kan dit nu wel of niet?

Spanning x Stroom = Vermogen
Indien we uitgaan van de 4 Ampère zekering, dan wordt de rekensom: 230 Volt x 4 Ampère = 920 Watt. Dit is minder dan 1000 Watt (voorbeeld van het koffiezetapparaat).
De zekering is te licht en zal direct, danwel na enige tijd, uitschakelen. Het gevolg is, dat je zonder stroom zit.

Andersom berekenen kan ook: Vermogen / Spanning = Stroom
1000 Watt / 230 Volt = 4,35 Ampère. Dit zal minimaal nodig zijn voor enkel het koffiezetapparaat. Nu is een dergelijke waarde geen standaard zekeringswaarde. De eerst volgende waarde boven de 4 Ampère is 6 Ampère. Dit is ruim voldoende in bovengenoemd geval.

Vermogens van apparaten mogen bij elkaar opgeteld worden. Stel: op een bepaald moment staat de TV van bijvoorbeeld 80 Watt aan en een gloeilamp van 60 Watt brandt. Op zo'n moment wordt er 80 + 60 = 140 Watt vermogen verbruikt (0,61 Ampère).

Hieronder staat een tabel met veel voorkomende waarden:
Ampère (A)Vermogen (Watt)
2460
4920
61380
102300
163680zie ook elektra:
- 110 volt camper
- aardlekschakelaar
- de camper en onweer
- het aansluitsnoer
- keurmerk satellietbranche
- omvormer
- powermanagement
- stekkers binnen Europa
- televisie in de camper
  

laatste wijziging: juni 2003PowerSTAT.nl - Real statistics