camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlRisico's van zonverbranding onderschat

40% van de kinderen verbrandt eens of meerdere keren per jaar. Een derde van de ouders weet niet dat de kans op huidkanker groter wordt naarmate kinderen in hun jeugdjaren vaker verbranden. Ouders vinden het wel belangrijk om hun kinderen goed tegen de zon te beschermen. Driekwart smeert zijn kinderen regelmatig in, maar dan vooral op het strand of bij het zwembad en minder vaak tijdens het gewone buitenspelen in de zon. Het opzoeken van de schaduw tussen de middag en het aantrekken van een shirt of opzetten van een petje, zijn bij zowel ouders als kinderen weinig populaire beschermende maatregelen. Dit blijkt uit het onderzoek 'Kinderen in de zon'.

De identiteitsarmband met zonsterkte indicator

Dit jaar (2005) is er voor kinderen de Sjonnie Shadow Watch, het polsbandje met zonsterkte-indicator. Vichy verstrekt deze gratis via alle apotheken en ze zijn ook verkrijgbaar bij Etos. Een luxe uitvoering is te koop bij de Bijenkorf. De KWF-zoncampagne wordt ondersteund door de Bijenkorf, Etos, Nickelodeon, Vichy en Kidslabel.

sunwach

sunwachZodra de Sjonnie Shadow Watch aan het zonlicht wordt blootgesteld verkleurd het dierenfiguurtje in het rondje paars. Vergelijk de kleur paars met de voorgedrukte paarse balkjes op de wijzerplaat en bepaal de sterkte van de zonkracht (UV-straling).

Want zodra kleine kinderen kunnen kruipen of lopen, lukt het niet meer om ze volledig uit de zon te houden. En aangezien zand en gras ook zonnestralen weerkaatsen, is het toch verstandig om tijdens de vakantie in warme landen tussen 11:00 en 15:00 de volle zon te mijden. Een petje op het hoofd helpt hierbij natuurlijk, maar ook goed smeren met een antizonnebrandproduct is belangrijk. Begin al een helf uur voordat de kinderen de zon in gaan en herhaal dit om de twee uur en na het zwemmen. Smeer lekker royaal en gebruik een hoge beschermingsfactor.

Daarnaast zijn er ook andere producten, zoals producten die je maar 1x per dag hoeft op te smeren (Ultrasun). Ook het eerder genoemde katoenen T-shirt is een goed alternatief voor verbranden van rug en schouders.

Kinderen kunnen voor informatie, tips en educatieve spelletjes terecht op de actiesite www.sjonnieshadow.nl.

sunwach

Huidkanker stijgt in Nederland met 75%

Het blijft belangrijk om mensen te herinneren aan de noodzaak van bescherming tegen te veel zon. Het aantal mensen met huidkanker neemt namelijk schrikbarend toe: van 20.800 nieuwe gevallen in Nederland in 2000 tot naar schatting 36.800 in 2015, een stijging van zo'n 75%. Deze toename is voornamelijk toe te schrijven aan het zongedrag van mensen. Mensen met een huid die snel verbrandt (39 procent van de Nederlanders) lopen het grootste risico op huidkanker.


zie ook kinderen:
-
-
- kinderbed in alkoof 1
- kinderbed in alkoof 2
- kinderbed in Westfalia
- kinderzitjes
- kinderzitjes en rondzit
- regelgeving kinderzitjes
- reisziekte
- schoolvakanties NL
- Wandelen met kinderen
  

Bron: Signaleringsrapport 'Kanker in Nederland', KWF Kankerbestrijding, 2004
Qrius, april 2005
www.kids-label.com


laatste wijziging: mei 2005PowerSTAT.nl - Real statistics