camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlSneeuwkettingen...

bandHet is niet altijd noodzakelijk om sneeuwkettingen te gebruiken. Veel van de wintersportbestemmingen zijn doorgaans met de kettingen in de kofferbak te bereiken. Ondanks dat, is het toch van groot belang dat je altijd sneeuwkettingen bij je hebt. Zo zijn er landen waar het rijden met sneeuwkettingen in sommige omstandigheden verplicht is. Rijden zonder sneeuwkettingen kan dan leiden tot een fikse boete. De "Kettenpflicht" kan ook gevolgen hebben bij een aanrijding.

Wie gaat wintersporten in Hongarije of Tsjechië moet altijd sneeuwkettingen bij hebben. Bij gebrek hieraan kan de "inreis" zelfs geweigerd worden. Ook in Noord-Italië en Oostenrijk ben je verplicht sneeuwkettingen bij te hebben, maar wordt de inreis niet geweigerd.

NOTE: Regels verschillen per land. Informeer bij de ANWB voor de huidige regelgeving van desbetreffend land.

Tijdig om- en afleggen

Het is erg belangrijk om het omleggen van de sneeuwkettingen niet te lang uit te stellen. Er wordt in de meeste sneeuwgebieden tijdig aangegeven wanneer sneeuwkettingen noodzakelijk zijn. Voor de montage zijn er speciale parkeerplaatsen.

stap 1 stap 2 stap 3

Om slijtage te voorkomen is het verstandig om de kettingen weer af te leggen, wanneer ze eigenlijk niet meer nodig zijn. Enerzijds is het slecht voor het asfalt en anderzijds is de kans op kapotte schakels en sluitingen groot.

Reparatie: Als schakels van de sneeuwketting moeten worden vervangen heb je schakels en een buigtang nodig. Bij de lokale tankstations hebben deze spullen om de ketting te kunnen maken.

Tips voor het gebruik van sneeuwkettingen:

  • Lees de handleiding van de ketting voor aanvang vakantie.
  • Oefen thuis met het omleggen van de sneeuwkettingen.
plaatsen sneeuwketting
  • Haal in Nederland de eventueel gemonteerde kunststof wieldeksels van de wielen. Sneeuwkettingen kunnen deze beschadigen. Bovendien hoeven ze dan onderweg ook niet tussen de bagage te liggen.
  • Leg de kettingen altijd om de aangedreven wielen.
  • Reinig de kettingen thuis met warm water en droog ze af. Bewaar de kettingen op een droge plaats.
  • Matig snelheid wanneer met sneeuwkettingen wordt gereden.
sneeuwkettingDe lokale vakhandel kan als beste een persoonlijk advies geven over typen en maten van de sneeuwkettingen. Neem wel de maat van de autoband mee naar de vakhandel. De maat is te vinden op de zijkant van de band.

Huren van sneeuwkettingen wordt ook veelvuldig gaan. Deze mogelijk is in veel gevallen aantrekkelijk.

Voor vragen omtrent sneeuwkettingen, of het rijden met de camper naar de wintersport in het algemeen kan je altijd terecht op ons forum: www.campercafe.nlzie ook winter:
- eisen skibox / imperiaal
- koken & stoken op LPG
- rijden in de winter
- stallen van de camper
- winterbanden
- winterdag en kou

zie ook banden:
- wielen op blokken
- winterbanden

zie ook accessoires:
-
- de luifel
- eisen skibox / imperiaal
- fietsen mee
- handsfree bellen
- televisie in de camper
- wielen op blokken

laatste wijziging: september 2004PowerSTAT.nl - Real statistics