camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlTelevisie in de camper...

tvIn 2008, of mogelijk zelfs eerder als het aan de omroep ligt, gaan de tv-uitzendingen via de ether
(middels de "spriet-antenne") stoppen. Wie vanaf dan nog tv wil kijken in de camper zal of over moeten stappen naar DVB-T (lokale tv-uitzendingen in digitale kwaliteit, waarbij geen schotel nodig is) of naar satellietontvangst.

We geven hier een korte uitleg over enkel ontvangst per satelliet, omdat DVB-T geen grote reikwijdte heeft en dus niet de mogelijkheid biedt om Nederlandstalige zenders in het buitenland te ontvangen.

Wat heb je nodig?

Om gebruik te kunnen maken van satellietontvangst is een ontvanger, een schotel met LNB en een schotelhouder nodig. Om hierbij de kosten enigszins te drukken zou de ontvanger, welke het duurst is, ook thuis in de huiskamer gebruikt worden. Voor de vakantie is dan een extra schotel met LNB en schotelhouder voldoende.

De schotelhouder

schotelCampers kunnen gebruik maken van een los statief waarop de schotel kan worden bevestigd, maar dit maakt de camper wel een stuk minder mobiel. Daarom kiezen eigenlijk alle camperaars voor een permanente opstelling bovenop het dak van de camper. Hierin zijn twee mogelijkheden, namelijk de handbediende en de automatische.

De schotelhouder met handbediening is een alom bekende, welke in 80% van de campers gebruikt wordt. Hierbij wordt een buis door het dak gemonteerd, welke in veel gevallen uitkomt in de hangkast. Middels hendels kan de schotel op het dak gericht worden. Deze handeling vereist wel enige behendigheid.

matrix

De handigste, maar tevens ook de duurste oplossing is de schotelhouder die volautomatisch richt. Met 1 druk op de knop zoekt de schotel zelf zijn weg in de ruimte en kan zonder enige zorg binnen vaak 1 minuut televisie gekeken worden.

De afbeelding hiernaast toont de steeds polpulairder wordende vlakschotel (hier van het merk Kathrein). Dit type is t.o.v. de traditionele schotel compacter en heeft dus geen LNB op arm meer nodig. De ontvangstkwaliteit hierbij komt overeen met een 50 cm schotel.

De schotel

Om in Midden-Europa ontvangst te hebben is een schotelantenne van 50 cm al vaak groot genoeg, maar indien de reis verder gaat, zoals naar het hoge noorden of juiste naar Portugal of zuid Spanje is een grotere schotelantenne nodig (60 cm, maar liever nog iets meer). Dit komt, omdat een grotere schotelantenne meer signaal vanuit de ruimte op kan vangen en kan bundelen naar de ontvangstkop (LNB genaamd). Hierdoor krijgt de LNB dus ook in de zwakkere ontvangstgebieden voldoende signaal.

Uitrichten van de schotel

satfinderOm de schotel snel en gemakkelijk te kunnen uitrichten is een kompas en een satfinder of een satbeeper erg gemakkelijk. De satfinder of satbeeper wordt tussen de antennedraad geplaatst en middels geluid of via een
metertje is de schotel precies te richten.

satbeeper


Hierbij heeft de satbeeper de voorkeur, omdat deze erg weinig signaaldemping geeft en dus permanent in de draad tussen de LNB en de ontvanger gemonteerd kan worden.


Uitzendtijden van 65 zenders

Om te weten wat er wordt uitgezonden, is het magazine Satellite aan te raden. Hierin staat met regelmaat uitgebreide frequentie-overzichten, maar ook allerlei satelliet-informatie, tips en nieuwtjes die nuttig zijn voor de schotel-kijker. Bezoekers van Camperleven ontvangen een fikse korting op Satellite.


zie ook elektra:
- 110 volt camper
- aardlekschakelaar
- de camper en onweer
- het aansluitsnoer
- hoeveel vermogen
- keurmerk satellietbranche
- omvormer
- powermanagement
- stekkers binnen Europa

zie ook accessoires:
-
- de luifel
- eisen skibox / imperiaal
- fietsen mee
- handsfree bellen
- sneeuwkettingen
- wielen op blokken
 

laatste wijziging: september 2004PowerSTAT.nl - Real statistics