camperleven.nl
aanbod van 143 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlOp weg in Frankrijk - pagina 2 -


Volle wegen

Het is verstandig in de zomermaanden rekening te houden met de "zwarte zaterdagen".
Op deze dagen zijn er miljoenen vakantiegangers op pad waardoor er veel en vooral ook lange files ontstaan. De ANWB geeft bij het aanbreken van de zomerperiode een overzicht wat de te verwachten zwarte zaterdagen zullen zijn. (Hierbij wordt dan rekening gehouden met het begin en einde van de zomervakanties in de diverse Europese landen.)
Topdrukte is er ook altijd te verwachten rond de nationale feestdag 14 juli.

In de maanden juli en augustus adviseert de ANWB op de donderdag en zondag te reizen. Om vakantiegangers te motiveren mee te werken aan spreiding van drukte, worden er door de tolmaatschappij kortingen gegeven op de toltarieven. Dus wanneer je bijvoorbeeld op de woensdag reist i.p.v. zaterdag betaal je minder. Deze kortingsregeling wordt altijd van te voren aangegeven en geldt dan in dié bepaalde periode op dát moment.

Voor een overzicht van de actuele Franse verkeersinformatie, bezoek deze site »

Straattaal

Péage = tolwegen
Bouchon = file
Ralentir = vaart minderen
Rappel = herinnering aan een eerder aangegeven gebod, verbod of een maximum snelheid.
Route barrée = weg versperd/afgesloten.
Payant = betalen (bijvoorbeeld bij parkeerplaatsen).
Zone bleue = blauwe zone, op werkdagen en op de aangegeven tijden geldt een maximum van 1 uur parkeren.

Tolwegen

De tol die je op de Franse autoroutes moet betalen, verschilt per traject én per klasse (camper en auto met of zonder aanhanger, busje, tot maximaal 2 meter hoog, tot maximaal 3 meter hoog enz.).

Klasse indeling:

Klasse 1
Campers, auto's, busjes of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie maximaal 2 meter mag bedragen, gemeten vanaf de grond. (Antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot worden voor de
hoogtebepaling niet meegerekend).
Tevens: Auto's of busjes die qua afmeting tot klasse 2 behoren, maar die aantoonbaar voor invalidenvervoer zijn aangepast en ingericht en bij voorkeur zichtbaar van een invalidenparkeerkaart zijn voorzien.

Klasse 2
Campers, auto's, busjes of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie meer dan 2 meter, maar maximaal 3 meter mag
bedragen, gemeten vanaf de grond. (Antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot worden voor de hoogtebepaling niet meegerekend).

Klasse 3
Campers, bussen en bedrijfsvoertuigen op 2 assen met een hoogte van meer dan 3 meter, of een eigen gewicht van meer dan 3,5 ton.

Klasse 4
Voertuigen of voertuigcombinaties op 3 assen of meer, met en hoogte van meer dan 3 meter, of een eigen gewicht van meer dan 3,5 ton.

Klasse 5
Motorfietsen en 'trikes' (ook met zijspan of aanhangertje).

De betaling

kan op drie manieren worden verricht;
 • contant in Euro,
 • per creditcard, ondermeer per:
  • VISA
  • Eurocard/Mastercard
  • Diners Club
  • American Express

 • Télépéage (rekening rijden)
Behalve Télépéage is ook "Liber-t"' rekeningrijden.
Het systeem gebruikt speciale tolpoortjes met Télépéage-logo en is uitsluitend voor klasse 1 vervoersmiddelen met een 'télébadge' op de voorruit.
De computer telt de afzonderlijke betalingen bij elkaar op en zet dit op een rekening (de verschuldigde tol en administratiekosten worden later afgeschreven van creditcard). In principe is het op elke Franse tolweg geldig en waar het Télépéage-logo ontbreekt, kan je terecht bij een bemand tolpoortje.

Voor Nederlanders is het alleen interessant indien het voertuig in klasse 1 valt én heel veel op de Franse autoroutes rijdt. Het grote voordeel is de tijdwinst, het nadeel de administratieve rompslomp en maandelijks € 2,00 administratiekosten. Overigens blijft de télébadge eigendom van de tolmaatschappij (statiegeld € 30,00).

Voor info over de meest recente toltarieven, surf dan naar autoroutes.

Route tip

Twee nieuwe zuid-routes, de A20 en de A75 zijn prima alternatieven voor de drukke Autoroute du Soleil (A7) in het oosten en drukke A10 in het westen.
Sneller in Andorra via de A66. Het traject tussen Toulouse en Foix.

Foutje op ANWB routekaart Frankrijk(ANWB, 16-06-2003)
Op de ANWB routekaart Frankrijk/België/Luxemburg staat helaas een storend foutje. In de tekst onder het kopje €aanbevolen routes rond Parijs€ krijg je het advies, indien je richting Lyon rijdt, 40 kilometer voorbij Lille de A25 richting Dijon/Lyon te nemen. Dit moet de A26 zijn.

lees verder»

   

laatste wijziging: mei 2005PowerSTAT.nl - Real statistics