camperleven.nl
aanbod van 154 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlWinterbanden

In Duitsland moet de camper zijn voorzien van banden die aangepast zijn op de weersomstandigheden. Er staat geen vaste periode voor. In winterse omstandigheden moeten campers beschikken over een winteruitrusting. Hou dus ook rekening met locale verassingen, het weer kan, zeker in de bergen, ook buiten de wintermaanden voor verrassingen zorgen:
  • Van winterse omstandigheden is volgens de wet in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.

  • Onder winteruitrusting vallen met name voor winterse omstandigheden geschikte banden, maar ook voldoende ruitensproeiervloeistof en goede ruitenwissers.
Deze verplichtingen gelden ook voor buitenlanders. Dus ook Nederlandse auto’s, campers en motoren. (Er is geen verplichting voor winterbanden (of sneeuwkettingen) onder caravans, het mag wel en het levert ook voor caravans een betere wegligging op). Indien er winterbanden gemonteerd zijn, moet men zich houden aan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Als deze maximumsnelheid lager is dan die van de auto dan moet u dit met een voor de bestuurder zichtbare sticker aangeven.

Winterbanden zijn in de Duitse wet banden met het sneeuwvlok symbool. All weatherbanden (of vier seizoenenbanden) zijn ook toegestaan. Volgens de Duitse wet geldt dat ook voor banden met logo M+S banden (Modder en Sneeuw) echter het logo is niet beschermd en kan ook voorkomen op een zomerband.
Het bandprofiel moet minimaal 1,6 mm zijn, aanbevolen wordt 4 mm.
De verplichting tot een geschikte winteruitrusting heeft niet alleen betrekking op de banden maar ook op bijvoorbeeld de ruitensproeiervloeistof, de ruitenwissers en de koelvloeistof.

Sneeuwkettingen

In sommige omstandigheden kan ook het gebruik van sneeuwkettingen verplicht zijn, dit wordt met een rond blauwe verkeersbord aangegeven. Deze verplichting geldt ook voor vierwiel aangedreven auto’s. Met sneeuwkettingen
mag ten hoogste 50 km per uur gereden worden.

De sneeuwkettingen moeten om de twee aangedreven wielen worden gemonteerd. Bij een voertuig met inschakelbare vierwielaandrijving moeten de sneeuwkettingen om de permanent aangedreven wielen worden gemonteerd.
Indien je een permanent vierwielaangedreven voertuig hebt, staat dit w.s. in de handleiding van de camper en anders kan je informeren bij de dealer, e.v.t. fabrikant om welke wielen de sneeuwkettingen als eerste moeten worden gemonteerd.

pagina terug
lees verder »


   

laatste wijziging: maart 2007PowerSTAT.nl - Real statistics