camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlHet nieuwe rijden...

Lekker ontspannen achter het stuur zitten. Meer comfort voor jezelf en de medepassagiers. Meer gelegenheid om op de weg te letten. Flink besparen op de camperkosten. En ook nog eens bijdragen aan een beter milieu.

Dat is wat Het Nieuwe Rijden de Doeks uut Hasselt heeft opgeleverd. Ook jij kunt profiteren van de vele voordelen van het Nieuwe Rijden. Je zult zien dat je uiteindelijk met meer plezier achter het stuur zit.

Hieronder staan 7 tips die dit alles mogelijk maken. Lees ze door en probeer het uit!

Schakelen

Schakel zo vroeg mogelijk op naar een hogere versnelling.Bij maximaal 2500 toeren, voor diesel bij maximaal 2000 toeren. Een deel van het vermogen dat een brandstofmotor levert gaat verloren aan inwendige wrijvingsverliezen. Deze verliezen zijn evenredig met het toerental.

Snelheid

Rij zo veel mogelijk met een gelijkmatige snelheid en een laag toerental in een zo hoog mogelijke versnelling.
Bij het opbouwen van snelheid (versnellen, accelereren) wordt de energie uit de brandstof omgezet in bewegingsenergie van de camper. Een deel van deze energie wordt weer vernietigd zodra er geremd wordt.

Vooruitkijken

Kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het overige verkeer.
Om zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid te kunnen rijden (zoals besproken bij "snelheid") is het van belang te anticiperen op het overige verkeer om zodoende niet onnodig of abrupt te hoeven remmen of gas geven. Bijvoorbeeld bij het naderen van verkeerslichten, het inhalen van medeweggebruikers, zoals tractoren en fietsers, maar ook bij het rijden op een drukke snelweg, kan het vooraf goed inschatten van wat het overige verkeer gaat doen, grote invloed hebben op de gelijkmatigheid van de snelheid van de camper.

Uitrollen

Ziet je dat je snelheid moet minderen of stoppen voor een stoplicht, laat dan tijdig gas los en laat de camper in de versnelling van dat moment uitrollen.
Moderne campers: Benzine- en dieselmotoren met een injectie, meestal vanaf bouwjaar 1990, zijn voorzien van een elektronische functie die de brandstoftoevoer naar de motor onderbreekt wanneer er op de motor wordt afgeremd (gas wordt losgelaten in de versnelling). Dit onderbreken is mogelijk omdat de motor dan via de wielen wordt aangedreven, en deze zichzelf dus niet €aan de gang€ hoeft te houden, zoals dat bij stationair (in de vrij) draaien het geval is.

Oudere campers: Voor oudere benzinemotoren met een carburateur en oudere diesels, meestal van vóór bouwjaar 1990, maakt het voor het brandstofverbruik niet zoveel uit of je het voertuig in of uit de versnelling laat uitrollen, aangezien een carburateur een mechanisch onderdeel is en niet voorzien is van elektronica die de brandstoftoevoer geheel kan afsluiten.

Motor afzetten

Zet de motor ook af bij kortere stops.
Zet de motor af bij een openstaande brug, bij een spoorwegovergang, in de file, etc. Herstart de motorzonder extra gas te geven.

Bandenspanning controleren

Controleer maandelijks de bandenspanning.
Een belangrijk deel van de energie voor de aandrijving van een voertuig gaat op aan de rolweerstand. Een bandenspanning die 25% te laag is verhoogt de rolweerstand met 10%, waardoor het brandstofverbruik met circa 2% toeneemt. Een band met een te lage spanning verhoogt echter niet alleen het brandstofverbruik, maar verkort ook de levensduur van die band en beïnvloedt de wegligging van de camper nadelig.

Cruise control

Maak, indien mogelijk gebruik van cruise control.
Een cruise control kan de snelheid van een camper veel beter constant houden (zie: "snelheid") dan dat zelfs een geoefende bestuurder kan. Bovendien voorkomt het gebruik van een cruise control dat ongemerkt de snelheidslimiet wordt overschreden, wat bekeuringen uitspaart en voorkomt dat het brandstofverbruik (ongewild) sterk oploopt. Het brandstofverbruik neemt namelijk boven 100 km/uur bijna kwadratisch toe met de rijsnelheid.

relevante links:
Meer informatie over "tips voor het nieuwe rijden" is te vinden op:
www.hetnieuwerijden.nl


Het zakboek Het Nieuwe Rijden is te bestellen bij: www.sdu.nl
(zoek op titel van het boek)

Website van auteur zakboek met aanvullende informatie.


zie ook financieel:
-
- BTW teruggave

zie ook verkeer:
-
- aantal zitplaatsen
- CBR theorie-examen
- motorrijtuigenbelasting
- nieuw kenteken
- Nightguide koplampen
- Oostenrijk
- op weg in Duitsland
- op weg in Frankrijk
- op weg in Spanje
- Op weg in Spanje
- reflectievest
- rijbewijs B of BE
- snelheidsbegrenzer
- verkeersborden
- verkeersweetjes
- winterbanden
 

Bron: Het Nieuwe Rijden.

laatste wijziging: juni 2004PowerSTAT.nl - Real statistics