camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlWat is catalogusprijs?

De bpm wordt berekend over de nettocatalogusprijs van de personenauto, bestelauto (camper) of motor.

De nettocatalogusprijs is de catalogusprijs min de omzetbelasting. De catalogusprijs is de verkoopprijs die de fabrikant of importeur van de personenauto, bestelauto of motor in Nederland adviseert.

Bij een nieuwe personenauto, bestelauto of motor geldt de catalogusprijs van de datum waarop het voertuig een kenteken krijgt.

Bij een gebruikte personenauto, bestelauto of motor geldt de catalogusprijs van de datum waarop het voertuig voor het eerst in gebruik is genomen.

Let op!
In de auto- en motorbranche en op prijslijsten wordt vaak de term 'consumentenprijs' gebruikt. Dat is de catalogusprijs plus de bpm. De consumentenprijs is dus niet hetzelfde als de catalogusprijs.

Extra opties, accessoires en bijzondere uitvoeringen.

Onderdeel van de netto-catalogusprijs zijn ook:
  • Extra opties die door of namens de importeur of fabrikant zijn aangebracht.
  • Accessoires die door of namens de importeur of fabrikant zijn aangebracht.
  • Meerkosten voor bijzondere uitvoeringen.

Hierover moet u dus ook bpm betalen. Als u aangifte of opgaaf doet zal de Douane de personenauto, bestelauto of motor controleren op de aanwezigheid van opties en accessoires.

Netto catalogusprijs bij bestelauto's van het type chassiscabine met specifieke voorzieningen.

Ook voor de bestelauto is de netto catalogusprijs het uitgangspunt voor de berekening van de bpm. Maar voor bestelauto's van het type chassiscabine die naar de wensen van de gebruiker worden aangepast, hoeft u over de kosten van de aanpassingen voor het bedrijfsmatig gebruik geen bpm te berekenen. Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten voor het aanbrengen van:
  • Een laadbak met specifieke afmetingen
  • Een takelinstallatie.
  • Rekken voor glasvervoer.
  • Een platvorm voor vervoer van schadeauto's.

Voor dit soort voertuigen wordt de bpm dus berekend over de netto catalogusprijs van de bestelauto in de uitvoering chassiscabine.

Over de kosten van de meerprijs van andere voorzieningen dan de aanpassingen voor het bedrijfsmatig gebruik, moet u wel bpm berekenen. De Douane kan u vertellen over welke aanpassingen en voorzieningen u bpm moet berekenen.

Let op!
U hoeft voor een bestelauto geen bpm te betalen als u ondernemer bent en voldoet aan de voorwaarden van de ondernemersregeling.

Informatie over de verschillende prijzen (catalogusprijs, netto catalogusprijs en consumentenprijs) Ún over de prijzen van extra opties, accessoires en bijzondere uitvoeringen, kunt u onder andere krijgen bij de importeur, dealer, Bovag, RAI, ANWB.

Berekening van de bpm.

De Douane controleert of de aangegeven netto-catalogusprijs (dit is exclusief btw) van een personenauto, bestelauto of motor juist is. De netto-catalogusprijs is de nieuwprijs op moment dat het motorrijtuig voor het eerst een kenteken kreeg. Als de netto-catalogusprijs is vastgesteld, kunt u berekenen hoeveel bpm u moet betalen. Dit noemen we het bruto bpm-bedrag.

Het netto bpm-bedrag is het bruto bpm-bedrag min de korting op basis van de afschrijving van het motorrijtuig.

Als u een nieuwe personenauto, bestelauto of motor koopt en laat registreren, dan is het bruto bpm-bedrag het definitieve bedrag dat u moet betalen.

Laat u een gebruikte personenauto, bestelauto of motor die u in het buitenland kocht registreren in Nederland? Dan mag u kiezen uit 3 manieren om de waarde vast te stellen:
PowerSTAT.nl - Real statistics