camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlGPS instellen...

Bij het GPS menu-onderdeel eenheden, worden positieformaat, kaartdatum en andere eenheden ingesteld, zoals afstand, snelheid, etc.

Er zijn twee instellingen op de GPS ontvanger zeer belangrijk, om gebruik te kunnen maken van de gegeven coördinaten, namelijk:
  • geodetische kaartdatum

  • positieformaat

De eerste moet ingesteld staan op WGS 84 en de tweede op hddd°mm.mmm'  (Ellipsoïdische coördinaten).

Kaartdatum

Een kaartdatum is kort gezegd een referentiemodel van de aardbol. Iedere kaart is gebaseerd op een kaartdatum. Deze kaartdatum wordt normaal vermeld in de legenda van de kaart. Als je de GPS coördinaten vergelijkt met die op een papieren kaart, dan dient de kaartdatum van de GPS overeen te komen met de kaartdatum waar de kaart op gebaseerd is.

Het standaard van ingestelde kaartdatum op veel GPS-ontvangers is: WGS84 (World Geodetic Survey, 1984). Ook voor de uitwisseling op internet (zoals waypoint websites) wordt bijna altijd WGS84 gebruikt.

Positieformaat

Iedere GPS heeft de mogelijkheid om te kiezen uit een aantal netlijnstelsels. Het standaard positieformaat is hddd°mm.mmm' (voorbeeld: N99°99,999' E999°99,999') waarbij lengte en breedte worden weergegeven in de veelgebruikte notatie: graden, minuten en decimale minuten.


zie ook navigatie:
- TomTom GO
- wat is GPS
  

laatste wijziging: juni 2003PowerSTAT.nl - Real statistics