camperleven.nl
aanbod van 154 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlMaximaal gewicht van campers...

Regelmatig wordt er gediscussieerd over wat het maximaal (toelaatbare) gewicht van een camper mag zijn. Dit was aanleiding voor camperleven.nl om dit onderwerp eens voor te leggen aan deskundigen binnen het KLPD (Korps landelijke politiediensten) Driebergen in Nederland.

Onderstaande punten hebben betrekking op een bestuurder met enkel een B rijbewijs (eventueel aangevuld met E).
  • Je mag ELKE camper rijden waarvan het maximaal toelaatbaar gewicht 3500 kg of minder is.

  • Je mag GEEN camper rijden met maximaal toelaatbaar gewicht boven de 3500 kg, vermeldt op het kentekenbewijs,
    ondanks dat de camper volgens de weegbrug onder de 3500 kg blijft. (Hiervoor is ALTIJD een C rijbewijs noodzakelijk!)

  • Je hebt een camper van 3500 kg (maximaal toelaatbaar gewicht). De carrosserie is gebouwd voor 3500 kg. Je hebt hem met MINDER dan 5% te zwaar beladen. Je mag bij controle doorrijden zonder bekeuring. In dit geval is de overschrijding toegestane maximum massa voertuig van toepassing.

  • Je hebt een camper van 3500 kg (maximaal toelaatbaar gewicht). De carrosserie is gebouwd voor 3500 kg. Je hebt hem met 5% tot 10% te zwaar beladen. Je mag bij controle doorrijden, MAAR je krijgt wel een bekeuring. In dit geval is de overschrijding toegestane maximum massa voertuig van toepassing.

  • Je hebt een camper van 3500 kg (maximaal toelaatbaar gewicht). De carrosserie is gebouwd voor 3500 kg. Je hebt hem met 10% of MEER te zwaar beladen. Je mag bij controle NIET direct doorrijden (je moet terplekke lading lossen) EN je krijgt een bekeuring. In dit geval is de overschrijding toegestane maximum massa voertuig van toepassing.

  • Je hebt een camper van 3500 kg (maximaal toelaatbaar gewicht). Deze is op het kenteken verlaagd van 3850 naar 3500 kg. Je hebt hem met MINDER dan 10% te zwaar beladen. Je mag bij controle doorrijden zonder bekeuring. Hier is de overschrijding toegestane maximum aslast van toepassing.

Onderstaande punten zijn onderhevig aan wat het oorspronkelijk maximaal toelaatbare gewicht was. Stel dat dit 3850 kg zou zijn geweest, komt de overschrijding toegestane maximum aslast eerder om de hoek kijken dan bij bijv. 4500 kg.
  • Je hebt een camper van 3500 kg (maximaal toelaatbaar gewicht). Deze is op het kenteken verlaagd van bijv. 4500 naar 3500 kg. Je hebt hem met 10% tot 20% te zwaar beladen. Je mag bij controle doorrijden, MAAR je krijgt wel een bekeuring. Hier is de overschrijding toegestane maximum aslast van toepassing.

  • Je hebt een camper van 3500 kg (maximaal toelaatbaar gewicht). Deze is op het kenteken verlaagd van bijv. 4500 naar 3500 kg. Je hebt hem met 20% of MEER te zwaar beladen. Je mag bij controle NIET direct doorrijden (je moet terplekke lading lossen) EN je krijgt een bekeuring. Hier is de overschrijding toegestane maximum aslast van toepassing.

Hoewel bovengenoemde opsomming best wel mogelijkheden biedt om paar kilootjes extra mee te kunnen nemen bovenop de 3500 kg, is de manier waarop Nederland omgaat met deze wetgeving lang niet van toepassing in de rest van Europa.
Ook een brief van "oom" agent waarin staat dat het in Nederland wél mag, is geen vrijwaring in het buitenland.

Het advies van de KLPD is dan ook: Koop een camper met een maximaal toelaatbaar gewicht van 3500kg (of minder) en hou je daar ook aan. Enkel dan zit je in geheel Europa goed!

   

laatste wijziging: juni 2003PowerSTAT.nl - Real statistics