camperleven.nl
aanbod van 154 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlDream Catcher...

Zoals bij vele camperaars, wordt op een gegeven moment het trouwe mobiele vakantiehuis ingewisseld voor een andere. Dit kan o.a. zijn een; ouder of jonger type, groter of juist kleiner model, zelfbouw of een fabriekscamper.

Hier volgt het ervaringsverhaal van Marc en Rita waarbij de passie voor de camper in 1978 is begonnen met een Fiat 238 E.


Door de weeks was de bus ideaal om het muziekmateriaal van Marc te vervoeren en voor de weekenden en vakanties kon het zelfgemaakte demonteerbare camperinterieur worden geplaatst (gasfornuis met spoelbak en een bed/dinette combinatie).
In 1979 bleek de Fiat 238 te klein en werd deze vervangen door de grotere Fiat 242 welke tot 1984 dienst mocht doen als camper. Hij werd ingericht met een vast bed,4 draai stoelen, ronde tafel en de gas/spoelbak combinatie.

In 1990, na een periode van weinig vrijetijd, werd een fabriekscamper Pilote R580 aangeschaft. Toch bleek dit het niet helemaal te zijn.


In begin 1992 kon de eerste tocht worden gemaakt met de opvolger: de " Rockwood Cobra", een Amerikaans Klasse A (bus model) van 9 meter lang.

Na 10 jaar in de Amerikaan genoten te hebben, nam de voorkeur voor een zwaarder chassis toe. Bovendien zou het handig zijn een autootje mee te kunnen nemen.

De ervaring leerde ook dat de verhouding tussen de wielbasis en totale lengte beter zou kunnen.Bij de lengte van 9 meter en de wielbasis van 4 meter, was het alsof de achterwielen precies in het midden stonden. Er ontstond een enorme overhang aan de achterkant van meer dan 3 meter. Hierdoor moest voortdurend worden bijgestuurd. Ook was het chassis te licht voor een dergelijke opbouw. Waardoor je bij oneffenheden in/op de weg (vooral bij verkeersdrempels) over de weg huppelde en nadweilde.

Marc en Rita hadden inmiddels een duidelijk wensenpakket. De voorkeur was overduidelijk voor een "zelfbouw"-camper op een Scania onderstel.
In overleg met de constructeur en Scania-adviseurs kon er nadat er op 1001 vragen antwoorden waren gekomen, m.b.t. het nauwkeurig samenstellen van waar wat op het chassis moet staan / hangen en de gewenste opties, een keuze worden gemaakt in het type onderstel en uitvoering.

Een greep uit de 1001 punten van aandacht:
airco in de cabine, luxe stoelen, luchtvering voor en achter, motor en automatische versnellingsbak, bandenmaat ,hoogte van chassis, dieseltanks voor de wagen en voor de verwarming, hoe de cabine te laten kantelen voor de serviceā€¦.

De uiteindelijke keuze voor het chassis was geworden: Het Scania G chassis, dit is een verzwaarde versie die 19 ton maximaal toelaatbare massa (MTM) heeft in plaats van 16,5 ton MTM.
Met een wielbasis van 6,30 meter, een totale lengte van 11,45 meter en breedte 2,55 meter.

In november 2002 begon Marc met het maken van ontwerptekeningen op de computer tot juni 2003. Alles is zelf ontworpen en bepaald tot op de centimeter nauwkeurig.
In april 2003 was het zover: De bouw kon beginnen!Voor het zicht op de voortgang, inwinnen van adviezen en overleg, ging Marc minimaal 2x per week naar de fabriek.

Na 8 maanden van intensief bouwen aan de "Dream Catcher", kon eind november de eerste testrit worden gemaakt!

Alvast een voorproefje:>


zie ook zelfbouw:
-
-
-
- camper-zelfbouw
- Check je Fiat Ducato Chassis
- Een kampeerauto is:
- Kangoo
- RDW-keuring Navigator
- RDW: import & ombouw
- Unimog als camper
  

laatste wijziging: december 2004PowerSTAT.nl - Real statistics