camperleven.nl
aanbod van 152 campers op camperleven.nl Terug naar het vorige scherm   Inloggen   Toevoegen aan favorieten   Klik hier om af te drukken   

www.camperleven.nlWat is een camperplaats?

Als je voor het eerst een camper huurt of er net een hebt gekocht, zal het woord: "camperplaats" je waarschijnlijk niet veel zeggen. In onderstaande tekst gaan wij het fenomeen camperplaats duidelijk proberen te maken. Tevens zullen we waar mogelijk de verschillen met een camping aangeven.

Voor veel camper-bezitters is het belangerijkste van een camper, het onafhankelijk zijn. Zelf kunnen bepalen wanneer je komt en weer gaat. Dicht bij de plek (dorp, stad of attractie) waar je wilt zijn en tegen een aantrekkelijk tarief (camperplaatsen zijn niet altijd gratis). Juist daarvoor zijn camperplaatsen ideaal.

Een camperplaats is een aangewezen stuk terrein voor 1 of meer campers om 24 uur (tenzij anders aangegeven) te mogen staan. Vaak betreft het een parkeerplaats aangewezen door de gemeente, maar het kan ook een particulier terrein zijn. Hoe dan ook, op een camperplaats is het toegestaan om in je eigen camper te overnachten.

Een camperplaats heeft ten opzichte van een camping beduidend minder voorzienen. Soms is er wel een picknicktafel en/of een sanizuil (sani-zuil of sanitair zuil) aanwezig, maar daar blijft het vaak ook bij. Ook heeft een camperplaats geen georganiseerde controle, zoals de toegangspoort bij een camping. Echter, bij de grotere camperplaatsen is de sociale controle onderling veelal voldoende hoog.

Er zijn echter ook camperplaatsen met een toiletgebouw voorzien van o.a. toilet, douche en wastafels. Maar dit is zeker niet doorsnee.

foto van een camperplaats
foto: camperplaats Levanto te Italiƫ


Hoe is een camperplaats te vinden?

foto van een bord welke verwijst naar een camperplaatsEr zijn 3 mogelijkheden om ze te vinden:
  • Borden langs de weg (zie voorbeeld rechts).
    Deze borden tref je met name aan op de toeristische routes van o.a. Frankrijk. Deze foto is genomen in Italiƫ. Maar ook in Nederland kennen we dit (of een soortgelijk) bord.

  • Boeken
    Er zijn net als bij campinggidsen ook gidsen voor camperplaatsen.

  • Internet
    Op diverse websites worden reisverslagen weergegeven voorzien van camperplaatsen. Een van de meest actuele websites met alleen camperplaatsen is: www.campercontact.nl

Wat is een sanizuil?

Een sanizuil (depot, sanitairezuil, sani-zuil) biedt als basis de mogelijkheid om schoon water te tanken en om vuil water te lozen. In veel gevallen kan je hier ook je chemische toilet legen en stroom afnemen.

chemisch toilet en stroom

sanizuilDe foto links is een voorbeeld van een sanizuil. Aan deze zijde zitten links boven 2 wandcontactdozen (ook wel stopcontacten genoemd). In de grijze bovenrand zit een opvangbak voorzien van deksel om de toiletcassette daarin te legen. En de grote ronde knop in het midden van de sanizuil is om de opvangbak te kunnen doorspoelen.

TIP: Doe voor het spoelen de klep dicht. Spoel voldoende lang door en controleer na afloop of de opvangbak weer netjes is voor de volgende camperaar.

In dit geval kost stroom een muntje en is cassette legen gratis.

schoon water

sanizuil De foto links toont de zijde waar water getapt kan worden. Om water te kunnen tappen dien je een muntje te werpen in de rechter zijkant (vanaf deze zijde gezien).

De muntjes zijn niet altijd EURO-muntjes. Muntjes zijn vaak te verkrijgen op bijvoorbeeld het gemeentehuis. Ligt de camperplaats voor een camping, dan zal de receptie de muntjes verkopen.

TIP: Niet altijd moet worden betaald voor water. Regelmatig vullen van de schoonwatertank bij gratis vulstations kan een optie zijn.

vuil water

sanizuilDeze foto toont de loosplek voor de vuilwatertank. Door de klep te openen en vervolgens de camper eroverheen te rijden, kan de tank geleegd worden. Het is wel raadzaam om iemand buiten de camper aanwijzingen te laten geven, om zo precies boven het "gat" uit te komen.

Het lozen van vuilwater is bijna altijd gratis.


Hieronder staan nog enkele voorbeelden van andere typen sanizuilen. Dit foto-overzicht is zeker niet volledig, maar geeft een wel idee hoe deze er uit kunnen zien.

sanizuil sanizuil sanizuil


zie ook camperplaats:
-
-
- camperplaats BoZ
- camperplaats in Westende
- camperplaats-tip 1
- camperplaatsen op laptop
- CampLink.eu
- de camper en onweer
- de luifel
- het aansluitsnoer
- Reimerswaal
- stekkers binnen Europa
- wielen op blokken

zie ook onderweg:
-
-
-
-
- aantal zitplaatsen
- Antiekmarkt
- Beijing
- camperetiquette
- camperjargon
- CamperPech
- correcte zitpositie
- e-mail onderweg
- E10 vervangt Euro 95
- fietsen op de Veluwe
- handsfree bellen
- hunebedden
- mobisafe kluis
- Onderweg met de camper
- Oostenrijk
- regelgeving kinderzitjes
- reisziekte
- rijden in de winter
- rookverbod Zweden
- routes door Rivierenland
- te zwaar beladen
- TomTom GO
- Veilig onderweg
- verkeersborden
- voordelig tanken in Spanje
- wandelen in Limburg
- wandelpaden NL
- wat is GPS
- watertank vullen
- zitplaatsen kampeerauto
 

laatste wijziging: november 2005PowerSTAT.nl - Real statistics